Un prim pas pentru #RebrandingNeamț

Introductiv, voi face o sinteză despre procesul de #Rebranding.

Construirea unui brand de succes este similară cu dezvoltarea unui produs sau a unei mărci personale.

Prima și cea mai importantă întrebare este:

Ce poate oferi #Neamțul?

De aici, se conturează ideea unei etape premergătoare, și anume etapa de prospectare. Statisticile la nivel global nu sunt încurajatoare, menționând că 86% dintre campaniile de branding sunt supuse eșecului.

Din acest motiv, pentru un branding de succes va fi nevoie de un #parteneriat #strategic, care să unească autoritățile locale și naționale, companii și oameni cu spirit antreprenorial și comunitățile locale, pentru a crea un mediu în care inovația poate prospera.

Consider că Neamțul are nevoie să se reinventeze, iar rebrandingul este o soluție.

Vă dau un exemplu, pe care îl știm cu toții, cu siguranță, și anume:

I Love Amsterdam

Această asociere de cuvinte a devenit în anul 2004 un motto al orașului Amsterdam și, implicit, al Olandei, fiind totodată și o marcă de interes comercial care a condus la dezvoltarea unui hub de succes, dar și a mândriei civice a locuitorilor Amsterdamului. Logo-ul a fost încorporat pe toate suvenirurile și mai ales, în instalațiile publice de mari dimensiuni, pregătite pentru #Instagram…inteligent, nu?

În același mod, comunitatea din Neamț are nevoie de ceva tangibil pentru a atrage turiști și a evolua într-un mod competitiv.

Spre exemplu, dacă eforturile se vor concentra pe promovarea patrimoniului cultural social-ecologic, practic prin evidențierea individualității obiectivelor turistice, mâncărurilor tradiționale, festivalurilor locale și valorii ecologice a cadrului natural deosebit, precum și dezvoltarea unui #slogan care ar putea fi aplicat la orice, va constitui un prim pas menit să ofere o nouă identitate #Neamțului de altadată.

O imagine a unui nou brand va dezvolta un nou set de idei și o nouă atitudine a celor ce locuiesc în Neamț, care își vor afișa cu mândrie originea. Tocmai din acest motiv, rebrandingul va trebui planificat cu atenție, pentru a dezvolta și acea mandrie civică, care va aduce beneficii comunității. Sunt 100% sigură că multora dintre voi, atunci când ați fost întrebați de unde sunteți, vi s-au spus numai cuvinte frumoase, care au încercat o mică mândrie, nu?

Ei bine, mândria de apartenența și implicarea în dezvoltarea unei noi imagini a Neamțului se pot concretiza într-un nou brand. Bineînțeles, pentru a atașa o identitate nouă de marcă, se presupune că Neamțul va fi reamenajat.

#RebrandingNeamț se dorește a fi un exercițiu care să aducă dezvoltare la nivel local, iar un proiect public major va fi un mijloc eficient de unire și de luare a deciziilor la toate nivelurile.

O abordare modernă care va face din Neamț un loc unde îți dorești să trăiești, să investești și să îl vizitezi.

Un program de regenerare urbană este necesar, însă acesta va fi unul de succes doar atunci când oamenii vor conștientiza că beneficii reale chiar pot fi generate atunci când fiecare dintre noi are un rol în marketingul din timpul procesului de rebranding și, bineînțeles, cel ulterior de întreținere a imaginii. Aceste beneficii pot fi furnizate prin promovarea investițiilor și, mai ales a turismului, însă, foarte important să se țină cont de a nu compromite caracteristicile preexistente locale, tradiționale, culturale și naturale ale zonei.

Rebrandingul va fi o nouă marcă atașată unui produs local: #Neamțul

Rebrandingul local, în contextul actual al globalizarii, devine inevitabil. Dacă Neamțul va reuși să se mobilizeze și să se reinventeze eficient și dacă își va identifica resursele relevante, rebrandingul urban mai ales, va atrage investitorii și vizitatorii.

Reînvierea imaginii Neamțului de odinioară, chiar și a imaginii de „PerlaMoldovei” va fi relevantă pentru repoziționarea zonei într-un sector de piață mai bun și competitiv, în favoarea bunăstării comunităților locale, în principal.

Un aspect important de menționat și care va rămâne deschis pentru discuții este cel al implicării administrațiilor locale, responsabile de luarea deciziilor strategice. Însă, această responsabilitate a autorităților, în procesul de rebranding trebuie să se întâmple numai după consultări extensive și sistematice care să implice toți factorii interesați, cu angajarea unor echipe multi-disciplinare pentru a se acoperi o gamă cât mai largă pentru activitățile viitoare de dezvoltare.

#RebrandingNeamț dorește să atragă interesul, mai ales al celor care pot acționa la nivel decizional și care doresc schimbarea.

Este necesar ca administrația locală să ia în considerare cât mai serios o implicare majoră în proiecte de #reamenajareurbană, și nu numai, un marketing integrat pentru Neamț, dezvoltarea unei economii competitive la nivel local și regional, un proces eficient și cu decizii strategice de branding, care să implementeze un program de imagine cât mai profitabil pentru noi toți și al nostru drag #Neamț.

Voi mai posta curând, o sinteză proprie din diferite surse, care să vă aducă la cunoștință câteva lucruri esențiale legate de Neamț, pentru a da startul acelei mândrii civice de care aminteam mai sus.

Promit că va fi o lectură interesantă!

Cu drag,

Cati Tomulescu

Lasă un comentariu