Pentru a răspunde unui comentariu referitor la un subiect sensibil (mulțumesc Ioana), fac o introducere a unei platforme online (implicit aplicație) prin care se oferă date și instrumente pentru monitorizarea pădurilor, utilizând tehnologie de vârf, cu rezultate recunoscute și premiate la nivel mondial… deci nu e bullshit, ca să zic așa.
Până când va funcționa #SUMALUL nostru, vă recomand și sper să dați informația mai departe,
#GlobalForestWatch #GFW globalforestwatch.org
Sistemul de monitorizare permite oricui să acceseze date despre unde și cum se schimbă pădurile în întreaga lume, inclusiv la nivelul județului nostru.
Astfel, pentru jud. Neamț apar următoarele date:
– în 2010, pădurile naturale ocupau o suprafață de 257 kha* (peste 48% din suprafața totală a județului),
– între 2001 – 2018, Neamțul a pierdut 12,1 kha din suprafața împădurită, o scădere echivalentă cu 4.3% față de ceea ce a existat în anul 2000,
– în anul 2000, 44% din suprafața Neamțului era acoperită cu păduri naturale (adică 260 kha), cu plantații 24,2 kha, rămânând o zonă neacoperită de păduri de 305 kha,
– topul regiunilor din Neamț, responsabile în perioada 2001-2018, de pierderea a 40% din suprafețele împădurite ar fi următorul:
Doljești – pierdere de 17% a zonelor împădurite,
Horia – 14%,
Păstrăveni – 13%,
Grințieș – 13%,
Târgu Neamț – 9.3%.
Din anul 2016, niciuna dintre pădurile Neamțului nu a mai fost intactă!
93% din defrișările din Neamț, în perioada 2013-2018 au avut loc doar în zonele cu păduri naturale!
Pierderea totală, echivalentă cu emisii CO2, este de 1.23 Mt.
În anul 2000, 78% din suprafața Grințieșului era acoperită de păduri naturale (11,1 kha), iar plantațiile reprezentau 668 ha și zona neacoperită ocupa o suprafață de 2,51 kha.
Din 2001 până în 2018, Grințieșul a pierdut 1,49 kha din suprafața împădurită, echivalentul unei scăderi de 13% față de anul 2000.
Există și un top al regiunilor în care s-au făcut împăduriri, deci responsabile pentru suprafețe împădurite câștigate, iar între 2002 și 2012 sunt menționate următoarele:
Borca: 623 ha ,
Dămuc: 610 ha ,
Grințieș: 427 ha ,
Pipirig: 405 ha ,
Poiana Teiului: 327 ha.
O statistică a zonelor cele mai bogate din Neamț, cu păduri, menționează următoarele:
Tarcău – 95%,
Tazlău – 89%,
Grințieș – 81%,
Pângărați – 77%
Gârcina – 76%.
Practic, aceste zone sunt în prim planul monitorizărilor.
Toate aceste informații pregătesc doar introducerea în subiectul care va fi unul dintre viitoarele obiective abordate de #RebrandingNeamț pentru dezvoltarea durabilă.
Menționez că îmi doresc ca, undeva în timpul anului viitor, toate obiectivele ce vor apărea în articole și postările de pe grupul de pe Facebook, #RebrandingNeamț, inspirate fie din datele cunoscute mie, fie din ceea ce fiecare dintre voi va sugera, le voi sintetiza într-o „#Agendă #pentru #Dezvoltare #Locală”, evident #marcată cu #RebrandingNeamț, care va trebui mai întâi făcută cunoscută în spațiul public, discutată, îmbunătățită și apoi promovată acolo unde se pot lua decizii.
Probabil un timp bun pentru prezentarea unei astfel de agende, ar fi cel de dinaintea alegerilor locale, pentru că atunci sunt șansele cele mai mari ca să atragă atenția celor care își doresc să conducă Neamțul și, prin urmare, cei care vor trebui să își asume responsabilități și să răspundă în fața noastră, a oamenilor cu inițiative, parte dintr-o societate civilă care începe să prindă contur și să aibă voce… sper că și acasă la noi, în Piatra Neamț și în județ.
Închei cu un citat dintr-un articol intitulat Portret: Calistrat Hogaș – scriitorul “singurătății munților”, care face referire la crezul literar al autorului:
„La urma urmei tot e mai bine să scrii despre ale tale decât despre ale altora; căci dacă, mai cu seamă, ai condei cinstit, apoi, în loc de o dată, îţi trăieşti viaţa de două ori; şi tot e mai bine să ţi-o trăieşti de două ori decât o dată. Căci viaţa asta oricât ar fi ea de amărâtă şi zbuciumată, dar tot se cheamă că te-ai încălzit la lumina soarelui, te-ai răcorit în suflarea vântului, te-ai răsfăţat în verdeaţa şi în florile primăverilor, te-ai îmbătat de şoaptele pâraielor şi ai visat la umbra pădurilor…”
Notă:
*kha = kilohectare (1 kha = 1000 hectare)
Sursă:
http://www.rador.ro/2019/04/19/portret-calistrat-hogas-scriitorul-singuratatii-muntilor-3/
Cu drag,
Cati Tomulescu
Orașul Piatra Neamț este unul din cele mai frumoase orașe ale României. Eu l-aș numi Perla Moldovei. Oferă peisaje excepționale din orice unghi l-ai privi de pe Cozla, Pietricica sau de pe Bâtca Doamnei. Am avut ocazia să vizitez acest oraș în martie 2019 și am rămas cu o impresie foarte plăcută. Pe lângă pitorescul și farmecul locurilor ce îl înconjoară, decorul citadin de excepție e de reținut și faptul că deține și Muzeul Cucuteni în care se regăsesc urmele uneia dintre cele mai vechi civilizații din Europa. Felicitări că promovezi acest oraș chiar merită.
ApreciazăApreciază
Civilizația Cucuteni și legătura cu Neamțul este în draft 😁 urmează
ApreciazăApreciază
Mulțumesc pentru apreciere❗
ApreciazăApreciază