În zilele acestea, chiar dacă sunt prinsă în rândurile biotehnologiei, căutând argumentarea inovației științifice și a originalității personale, gândul îmi fuge adesea acasă, în Neamț. Îmi vin multe idei de #rebranding, care să aducă entuziasmul unei schimbări în bine, spre bunăstarea celor de acasă.
Timpul nu mi-a fost un prieten prea devotat, în ultima perioadă, însă, această idee merită.
În contextul general, societatea se transformă rapid, iar turismul în zona Neamțului va trebui să țină pasul. Oamenii învață să ia în considerare ceea ce este în jurul lor și să trăiască într-un mod în care să își prețuiască mediul. Ceea ce avem acum, trebuie menținut și îmbunătățit.
#Turismul #ecologic este pentru Neamț, dar trebuie #promovat, #stimulat și #susținut. Este o chestiune de timp, însă lucrurile au fost înțelese, iar aceasta este direcția de urmat.
Este un obiectiv prea ambițios pentru Neamț, acela de a cere o recunoaștere internațională pentru ecoturism? Cu siguranță, NU! Potențialul este enorm, dar trebuie conștientizat și valorificat. Zona trebuie să se adapteze și să evolueze vrând-nevrând.
Mai mult decât atât, în istoria Neamțului au fost oportunități pentru crearea unui turism balnear, însă la nivel mediocru. Reorientarea către “#Green #Wellness” este, într-adevăr o soluție.
Toate pădurile din Neamț așteaptă să fie prețuite într-un mod echilibrat.
Călătoria pentru wellness presupune #conexiunea cu #natura, bucuria oferită de #liniștea și #frumusețea #vieții. Drumețiile, mâncarea sănătoasă, tratamentele spa, activitățile fizice în natură, izvoarele termale, toate acestea presupun experiențe de wellness. Știința vine cu nenumărate studii și rezultate care demonstrează beneficiile naturii asupra psihicului, dar nu ar avea rost să exemplific, pentru că lucrul acesta este simțit de fiecare dintre noi.
Neamțul trebuie să își asume o astfel de abordare, orientată către #Green #Wellness și să investească în dezvoltarea durabilă a acestui tip de turism, care demonstrează că valorificarea resurselor naturale de care dispune, nu înseamnă doar exploatare irațională, ci o apreciere cuvenită și o recunoștință a comunității locale, pentru tot ceea ce ne-a fost dat să ne aparțină; avem un bun comun, extrem de valoros, pe care trebuie să îl utilizăm inteligent și eficient, atât pentru noi, cât și pentru cei pe care îi lăsăm în urmă.
Prin urmare, în această lume plină de stres, odihna și relaxarea fac parte dintr-un set sănătos și autentic pentru spirit și oferă elemente pentru dezvoltarea antreprenoriatului local.
#Cadrul #natural #există, #Neamțul #oferă #experiențe #culturale și #gastronomice deosebite, dar #voința celor buni #trebuie #încurajată.
Green Wellness-ul nu va depinde de sezonul estival, ci va oferi posibilități de trai pe tot parcursul anului, dacă este integrat într-un #sistem #echilibrat pentru #dezvoltarea #turismului local.
#Stațiunea #Negulești este un #punct de #plecare, care necesită investiții, și bineînțeles, finalizate inteligent, evitând tot ceea ce s-a greșit mai demult acolo. Probabil că mulți dintre noi, nu știm prea bine ori poate că nici nu am auzit de Negulești și de potențialul zonei din comuna Piatra Șoimului. Pitorescul localității de la poalele Carpaților poate fi vizitat la o distanță de aproximativ 25 km de Piatra Neamț.
Iubitorii de natură cunosc locul și au iubit inclusiv #apele #sărate de la #Negulești, potrivite pentru tratamentele terapeutice. Fosta #stațiune #balneo-climaterică, #Cascada #Duras, urmele #geto-dacice ale #cetății de la #Horodiștea și colinele împădurite oferă caracteristici specifice care deschid ușa wellness-ului. Pâraiele și pădurile de brazi, conduc către #Lacul #Veselarul, un lac de baraj natural, de care foarte puțini au auzit.
#Negulești trebuie să ocupe un loc de frunte printre stațiunile românești, pentru că mai mult decât apele minerale și pitorescul zonei, #oferă și #pagini de #istorie. #Gheorghe #Asachi menționa de #așezarea de la #Horodiștea și #cetatea #preistorică din zona Neamțului, cu o poziție strategică pentru apărarea geto-dacică. Arheologia locului a fost studiată, iar domnul Gh. Dumitroaia, a prezentat date importante obținute în urma săpăturilor de la Piatra Şoimului – Calu. Acest sat străvechi, #Calu, a fost menționat în 1428, într-un act de la Mânăstirea Bistrița, în vremea domnitorului Alexandru cel Bun. Așa-numitele “cobâle” (satele Calu și Iapa) au apărut menționate tot în aceeași perioadă (1471-1481), ca fiind #locurile unde erau #crescuți #vechii #cai #românești, acei “#cai #valahi”, foarte căutați în afara hotarelor noastre. Constantin Mătasă a completat cercetările cu diverse toponime cabaline (Bâtca lepei, Dealul Cailor, Mânza, Calu-Iapa, Gura lepei, Gura Calului, Poiana Grajdurilor, Dealul Murgoci), care atestă comerțul zonei, desfășurat de crescătorii de cai.
Vechea denumire a așezării Calu a fost înlocuită în anii ’60 cu cea actuală, Piatra Șoimului.
Regiunea #Dealul #Horodiștea-Calu este cunoscută ca fostă #așezare #eneolitică, legată de #cultura #Cucuteni, mai mult chiar, cu documentări precucuteniene atestate de o descoperire a unui vas aparținând fazei III #Precucuteni.
Cu drag,
Cati
Surse:
Cornelia-Magda Lazarovici, New data regarding the chronology of the Precucuteni, Cucuteni and Horodiştea-Erbiceni cultures.
http://www.cimec.ro/Arheologie/expo/html/piatra.html Istoricul cercetării. Săpături sistematice, 1935 – 40, R. Vulpe; 1973, S. Marinescu – Bîlcu, Şt. Cocuş, V. Mihăilescu – Bîrliba.
https://www.primariapiatrasoimului.ro/statiunea-negulesti.html
http://www.viziteazaneamt.ro/2010/09/15/cascada-duras-din-negulesti-judetul-neamt/
https://www.calu-iapa.com/2016/09/minunile-de-la-negulesti.html